Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

kaprifol m.m.

Bertha Norell

Tänkte plantera kaprifol vid en gammal trädstam ca 40 cm i omkrets. Kan den slingra runt så grov stam eller behövs en stödkäpp? Kan vi plantera två sorter, eld- och äkta kaprifol bredvid varandra att slingra ihop för tidig och sen blomning?

Behöver skogsklematis också klippas ner vi plantering. Den är i krukan ca 40 cm med massor av skott ända upp.

En underlig fråga kanske. Vi har fått en tjock fin gräsmatta från vildfågelfrön som trillat ner när vi matat fåglarna. Kan den gå att använda på kala fläckar i gräsmattan där det bara växer mossa eller vad blir det, om man klipper den alltså! Tack för en bra frågespalt.

Bertha

Odla Svarar: 

Hej!

När du köper kaprifolplantor brukar det finnas en stödkäpp med. Låt den sitta kvar så den hjälper rankan upp i trädet. Du kan behöva binda fast den i stammen också så att den kommer igång att slingra sig. Du kan ha två olika kaprifoler men plantera dom med ett avstånd från varandra, t.ex. på vardera sida av stammen.

Skogsklematis brukar vara kraftig nog att klara sig utan klippning nu vid plantering, men klipp ner den på hösten eller nästa vår. 

Det gräs som trillar ner från vildfågelfrön är vanligen havre och den är ju inte så lämplig att ha som gräsmatta, om du inte vill ha hängena förstås. Den går inte klippa och blir fin som ett gräsmattegräs. Dessutom innehåller dessa fröplantningar ofta industrihampafrön, Cannabis sativa, så för att slippa nyfikna frågor vilken hampa du odlar kanske bättre att plocka bort sådana plantor. Köp alltså en liten påse reparationsgräsfrö och toppdressjord och toppdressa de kala fläckarna, så sedan reparationsgräs på dem.

Med vänlig hälsning

Sylvia