Kaprifol med "rostfläckar" och döda Klematis

Christina Rudling

Hej, en av våra kaprifoler har fått röda fläckar. Annars verkar den må bra. Kan jag göra något?

Klematisbuskarna verkar vara helt döda. Det gäller samtliga fem, planterade 2012-13 på olika platser i trädgården. I somras blommade de rikt och de har alla haft löv runt fötterna i vinter.

Tacksam för svar Christina i Mariefred

Odla Svarar: 

Hej!

Det är rostsvampar. Tyvärr är dessa mycket svårtbekämpade. Ta om möjligt bort de drabbade delarna. Se till att kaprifolen inte står för fuktigt eller instängd, det ska vara god luftcirkulation runt plantan. Testa också att spruta nu på våren med medel mot rostsvampar, finns i plantbutikerna, t.ex. Kumulus. Vattna Kumulus i jorden också.

När det gäller klematis så ha inte för bråttom att ta bort dem. Klipp ev. bort de döda delarna men kolla hela rankan om det verkar vara liv i den innan du klipper av. Nere från marken kan det sedan komma nya skott under våren/sommaren. Gödsla med kogödsel och vattna nu på våren.

Själv trodde jag att min klematis var död då den inte visade sig alls en sommar och allt ovan jord var torrt o dött efter den kalla vintern för några år sedan. Men jag lät den vara kvar och i år kommer den igen, efter att ha varit försvunnen ett år!

Med vänlig hälsning Sylvia