Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kaprifol och Höstaster

Hej Jag har planterat en eld- och en äkta kaprifol. Innan jag planterade så läste jag nånstans att de fick inte ha det blött och eftersom jag har bara tung lerjord så grävde jag fina gropar fyllde med sten i botten samt planteringsjord och satte plantorna i höjd med markytan. Nu var ju förra sommaren extremt torr (bor i Sörmland) och jag märkte att jag hann inte med att vattna. Sedan märkte jag att rötterna ligger nästan på ytan nu. Försökte med att lägga tjocka lager med täckbark men det hjälpte inte mycket. Sedan tappade äkta kaprifolen alla blad. Efter det (i samband med aster) att det finns något som heter mjöldagg så jag tror att den drabbades av det...den andra däremot fick inga problem och blommade tom om i oktober. Nu äntligen till mina frågor. 1. Skall jag helt enkelt plantera om kaprifolerna och sätta de längre ner eller finns det nåt annat man kan göra. Jag satte de under var sitt äppelträd som står mittemot altanen så jag vill gärna att de är gröna så länge som möjligt. 2. Angående höstastern, tydligen så faller den ofta offer för mjöldagg. Har läst någonstans att man kan spreja med diverse medel men när gör man det i så fall? mvh Gosia
Odla svarar:

Visst vill kaprifolerna även ha vatten, de ska inte stå torra! Så blanda gärna även toev i jorden om det inte redan är torvbaserad jord du använde.

Se sedan till att vattna om det blir en torr sommar igen. Täck gärna jorden med barkmylla, inte täckbarkt som drar kväve ur jorden. Gödsla med kogödsel på våren och försök gräva ner det till rötterna också.

Det är torkan som får många växter att drabbas av mjöldagg, denna svamp trivs nämligen i torka! Men det finns många astersorter som drabbas extra lätt, så odla helst sådana som är motståndskraftiga och ta bort de som drabbas. Det brukar stå på etiketterna om de är motståndskraftiga mot mjöldagg, annars fråga i plantskolan.

Det finns ju diverse medel mot svampsjukdomar, t.ex. avkok av åkerfräken och bikarbonat. Läs mer här: Bikarbonat mot mjöldagg
Det finns även kemiska medel finns att köpa.

Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB