Kapade rötter på björk

Tobias

Hej Sylvia

Jag har nyligen flyttat till hus och valde att gräva ut en del på baksidan för att få den större. Strax utanför vår tomt står en större björk, uppskattningsvis ca 50 cm i diameter och minst 15 meter hög. Eftersom björken är så stor så kunde jag aldrig tro att björken skulle ta någon direkt skada om jag tog bort några rötter men efter läsning (i efterhand) så inser jag att jag kanske gjort ett misstag.

Jag har verkligen inte tagit bort mycket rötter men kanske sammanlagt tre stycken varav den största var 4 cm i diameter och själva kapningen har skett ca 2-3 meter från trädstammen. Jag ser att det nu droppar från två av rötterna med ca 2-3 sekunders mellanrum och marken blir lerig under.

Mina frågor är: Har jag förstört björken helt? Är de verkligen så känsliga? Den måste ha extremt mycket fler rötter eftersom den är så stor (väl)? Kan jag göra något, tex bränna rotytan för att "stänga" den? Slutligen, tror du björken kommer dö, falla eller tror du den klarar sig?

Tacksam för svar.

/Tobias

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror nog inte det är någon större fara med din björk. För övrigt så är ju rötterna på din sida av tomtgränsen och du har rätt att ta bort både rötter och grenar som tränger in till din sida om du vill. Fast björkägaren kan i och för sig beredas möjlighet att ta bort dem själv.

Men jag tror att du inte behöver oroa dig, björken klarar sig. Det var dock lite fel årstid att kapa rötter nu, björkar och en del andra träd "blöder" på våren när saven stiger om man kapar någonting då.

Med vänlig hälsning Sylvia