Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kapa ner Måbärshäcken helt

På två sidor av vår tomt växer en häck av måbär. Jag gissar att den har 20 - 30 år på nacken och har nog inte alltid fått helt optimal skötsel. Häcken har många, ganska grova grenar och blir kal inuti med ett tunt "lövtäcke" utanpå. Vintern 00 - 01 tog häcken stryk av blötsnö, som knäckte grenar och fläkte den på flera ställen.

Förra sommaren försökte vi snygga till en del av häcken genom att ta bort flera av de grövsta grenarna ända nere vid marken. Sedan klippte vi ner hela häcken till 40 - 50 cm höjd. Tyvärr blev det inte så bra som vi hoppats. Det syns väldigt tydligt var gränsen går mellan gammalt och nytt och de gamla grenarna inne i häcken är fortfarande kala.

Nu undrar jag om man kan våga sig på att kapa ner häcken helt? Hur mycket behöver man i så fall spara, 5 - 10 cm eller inget alls? När är bästa tiden och hur gör vi sedan för att häcken ska hålla sig tät och fin?

Med hopp om goda råd.
Eva

Odla svarar:

Pröva att kapa ner den till sådär 5-10 cm (inte så noga) och se om det kommer nya skott. Men det är så med buskar och träd som med oss människor, de blir gamla och har svårare att se snygga ut! Så om inte denna radikala skönhetsoperation hjälper, så är det lika bra att förnya häcken, den är faktisk vid den övre gränsen för vad en måbärhäck kan klara av!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB