Kant på upphöjd rabatt

Gudrun

Hej

Vi ska anlägga en upphöjd rabatt längs vår altan. Lägger hellre ner en del jobb nu för att få den lättskött senare. Är tänkt att gå längs hela altanen och vara ganska bred. Den ska vara så djup att det går att ha buskar, gärna rosor, längst bak. Tror också att det bör vara grus/plattor/kullersten eller dylikt längst in där det är regnskugga.

Har du något bra förslag på kant? Huset är brunt tegel. Har funderat på överblivna svarta takpannor som ställs på höjden men tvekar om det blir snyggt och lättskött. Är det arbetsbesparande att lägga i sk "droppslang"? I så fall hur djupt?

/Gudrun

Odla Svarar: 

Hej Gudrun

Det bästa är nog att bara anlägga en rabatt utan att den är upphöjd mot befintlig mur, eftersom man inte från början tagit hänsyn till att du nu vill ha en upphöjd rabatt där. Det är bäst med en stenkantrad längs muren för att skydda grundläggningen av muren. Om du behåller befintlig markhöjd kommer du också ifrån att använda de opraktiska takpannorna, som ju inte är avsedda för att hålla emot jordtryck. De kommer att gå sönder och kanten kommer att se ful ut om några år. Satsa istället på växter som blir högre och ger den effekt du efterfrågar. Droppslang är mycket arbetsbesparande och kan läggas ut direkt på jorden efter planteringen är klar men före du lägger ut täckbark eller kakaoflis (så inte den heller kommer att synas).

Vill du trots allt ha upphöjd rabatt får du se till att den befintliga muren inte skadas genom att jord trillar ner i dräneringen med hjälp av av en avskiljande duk och makadam med stenen överst, närmast den befintliga muren. Välj också material till den nya stödmuren som du gillar och som håller länge, kanske en tegelmur kan passa. Säkert kan en anläggare hjälpa dig med detaljerna så det blir rätt.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin