Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Känner mig uttittad

Hej Sylvia,
gör ett nytt försök att få svar på min undran om en snabbväxt barrväxt till ett insynsskydd i anslutning till gathörn med låg häck. Min lilla plan är att lura ögat med ett par tre höga barrväxter tillsammans med en rosbuske och ett par pioner. Då jag snabbt vill ha upp lite höjd vill jag veta vad som kan tänkas växa fortast av Thuja, Ädelcypress eller ev. någon pelarformad Idegran? Jag bor i Zon II och planteringen står med "ryggen åt söder" i en skyddad hörna. Kan tänka mig att betala extra för att kunna starta med åtminstone ett träd i höjd 150-175 cm. Blir tre stycken pelarformade träd för mycket tror du eller skall man ha två med kanske någon "fontän"-formad bredvid? Håller tummarna för svar då jag idag känner mig uttittad på grund av insynen!

Soliga vårhälsningar: Åsa

Odla Svarar: 

Då skall vi göra något så du inte blir uttittad!

Som du säger själv, satsa på större, krukodlade plantor. Tuja bör man överhuvudtaget inte hantera med bara rötter. Annars är det nog idegran som av dessa är snabbast men inga större skillnader.

Vad sägs om följande arrangemang, se skiss! Rosen och pionen har jag bytt mot till torvrabatt bättre passande sällskap, men om du gärna vill så går det att använda ros och pion också om man gör en egen jordblandning till dem. Börja gärna med att göra en upphöjd torvrabatt, eftersom växterna i mitt förslag gärna vill ha surjord.

Läs mer här: http://www.odla.nu/artiklar/surjord.shtml

I skissen heter växterna enl. numrering:

1. Rosentibast, Daphne gneorum (alt. rosa vårljung, Erica cinerea)
2. Chamaecyparis obtusa 'Plumosa Aurea'
3. Vårljung, Erica 'Westwood Yellow' eller annan gul- eller rödbarrig ljung
4. Taxus 'Fastigiata Robusta'
5. Chamaecyparis picifera 'Boulevard'
6. Rhododendron yakusimanum 'Koichiro Wada' eller annan vitrosa sort
7. Guldazalea, Rhododendron luteum, lövfällande men tidig

Satsa på rejäla plantor redan från början!

Sylvia