Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Kanna & Kalla

Hej,
beställde Kannor och Kallor från Odla i våras som ju ska skicka varorna så fort det är säsong för den växten och när jag fick knölarna så satte jag dem direkt i kruka enligt konstens alla regler (det medföljde en anvisning) satte dem inne till en början för det ska ju vara ganska varmt och även om jag bor i Ystad så kan ju våren vara kall nattetid. Sen ställde jag ut dem när det blev varmare och då kom de upp i typ slutet av juni, vad har jag gjort för fel ? Nu är kannan ca 50-60 cm hög och kallorna 30 cm, vad göra inför vintern? Skära av det gröna eller sätta dem i blom inomhus och vad gäller då. Känns snopet att ha väntat ett halvår eftersom det inte framgick att de kanske behövde växthus för att bli drivna.

mvh Malin

Odla Svarar: 

När man startar från en kannaknöl så kan det ta lite tid att få dem att blomma. Nästa år kan du starta från en större knöl som kanske redan är i gång. Jag brukar lyfta in mina kannor i ett svalt rum med stora fönster åt söder och tillskottsljus, när det börjar bli risk för frost och så fortsätter de inomhus, till och med blommar. Senare när de har blommat färdigt kan man flytta den till ett svalt förråd och vattna bara pyttelite under vintern, så att de hålls vid liv, men inte mer.

Med kallorna kanske det var för torrt, de är ju halvt vattenväxter och sommaren var torr. Jag satte mina i krukor som jag hade på tallrikar med lite vatten i.

Blommade i juli när jag satte dem i maj. Nu har jag klippt ner dem och tagit in i ett förråd som "håller nollan" (dvs. över 0-gradigt under vintern) och de ska stå helt torra i sina krukor till våren, då jag planterar om igen.

Så ta in dina kallor, placera ljust och svalt, ha ett fat med lite vatten under krukan och låt dem få blomma inomhus, sedan kan du göra som jag gjort.

Sylvia