Kaniner har gnagt på syrenerna

Angela

Kaniner har ätit på mina syrener. De har gnagt runt på vissa träd och andra delvis. Några träd blommar nu, andra inte alls och ser döda ut. Vad ska jag göra? Såga ner dem under där de gnagt nu eller vänta till hösten eller till de blommat färdigt? Hoppas de går att rädda även om nästa års blomning uteblir!

Detta fenomen har aldrig hänt förut. Kan man förebygga genom att sätta på skydd på stammen av någon slags plast eller vad det är?

Tacksam för din hjälp.

Vänliga hälsningar Angela

Odla Svarar: 

Hej

Om kaninerna har gnagt på syrenstammen hela vägen runt om, kallas detta att den har ringbarkat den. Då kan stammen inte leverera vatten och näring till toppen som då torkar och dör. Ta bort sådana stammar. Det kan du göra nu direkt efter syrenernas blomning.

Om du vill helt starta om så kan du klippa ner hela syrenbuskaget till cirka 10-20 centimeter ovan mark, men då uteblir blomningen under några år. Annars kan du spara på några oskadade syrenstammar och få blommor i väntan på att de nya skotten ska växa upp. Senare kan du klippa ner dessa stammar också.

Det är bra om du skyddar dina syrener med nät, så att kaninerna inte kommer åt de nya skotten också. Se här: Skydda växterna med nät

Med vänlig hälsning Sylvia