Kanariensk murgröna, vinterförvara utomhus i låda?

Berit

Hej! Jag har planterat en Kanarisk murgröna i en trälåda 40x60 cm, den har ca 15 cm höga ben, jordnivån i lådan är ca 15 cm. Murgrönan har under sommaren tagit sig fint och vuxit upp på spaljé som är fäst i lådan. För närvarande står lådan fritt och tanken är att den ska när den vuxit sig högre bli ett insynsskydd. Det fungerar lätt att flytta lådan. Jag bor i Östergötland där det kan bli kalla vintrar ibland och undrar hur jag ska förvara murgrönan i vinter. Jag kan placera den under balkong och mot husvägg men då står den torrt, kan jag vattna vintertid i så fall? Ska den täckas över på något sätt eller kan den klarar sig ändå? Tacksam för svar. /Berit

Odla Svarar: 

Hej!

Hedera helix ssp. canariensis, kanarisk murgröna är något känsligare än den vanliga murgrönan och odlas hos oss mest som rums- och utplanteringsväxt. Flera namnsorter med skilda bladformer och färger finns i handeln.

Som utplanteringsväxt är den visserligen flerårig, men dåligt vinterhärdig. Den skall skyddas med rejäl övertäckning på vintern, framförallt om den är planterad i låda. Enklaste vore att ta in den helt enkelt och förvara den frostfritt och ljust. Jordmängden på 15 cm låter för lite, den skulle frysa igenom snabbt även om du försöker täcka. Så mitt råd blir: ta in den, svalt och ljust! Vattna under vintern, lite försiktigt, men så att den aldrig blir helt torr.

Med vänlig hälsning Sylvia