Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Kan vi verkligen plantera här

Hej,
jag har en fråga om att plantera häck. Vi har försökt att plantera en oxelhäck på vår tomtgräns. Den börjar dock att dö långsamt och vi misstänker att det är för blöt och lerig jord.

Har hört att tujahäckar trivs i blöt jord och undrar nu om vi ska försöka med det istället? Om det är en god ide undrar vi om hur vi ska gå till väga.

Hur gör vi en jordförbättring som tujan trivs i (sand, vilken sorts jord etc). Vore tacksam för svar då vi verkligen behöver en häck för insynsskyddets skull!

Med vänlig hälsning
Marie

Odla Svarar: 

Tung lerjord gillar inte tuja heller, den ska ha en väl fungerande dränering. Men om ni gräver ordentligt, gör en dräneringslager av sand/smågrus och sedan fyller på med bra, näringsrik trädgårdsjord samt ser till att vattnet inte står på platsen under vintern så kan tuja mycket väl trivas. Detta kan ni göra nu på hösten.

Men tuja bör man inte plantera på hösten, det går bättre på våren när den får sommaren på sig att etablera sig. Se dock till att den aldrig torkar ut under tiden i plantskolan och hemma innan ni planterar den, tujan är mycket känslig mot uttorkning!

Oxeln trivs bättre i torrare, något sandigare lägen med väldränerad, näringsrik jord, så kanske ni kan flytta på den till ett annat läge?

Sylvia