Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Kan tuja står för blött

Hej Sylvia!
Vi har precis byggt ett nytt hus på en ganska på en ganska sank mark, så vi har fått höja upp vår tomt ordentligt. Problemet är att grannen inte höjde sin grund lika mycket som vi och de andra husen gjorde så nu när vi ska planera vår tomtgräns så kommer den att ligga en bra bit under vår. Då marken är så fuktig så måste vi tydligen gräva ett dike mellan oss. Vi har tänkt att plantera tujor som häck och då låta dom stå på vår tomthöjd. Kan det bli för fuktigt för tujorna nu när de ska stå nära ett dike? Vi kommer ju behöva hålla inne våra massor med något. Har du något annat tips?

Tack för all hjälp!
Mvh
Angelica

Odla Svarar: 

Hur skulle det vara om ni terrasserade tomten med en murstenmur först? Ha grov grus nederst i schaktmassorna och ha ett dräneringsdike nedanför. Tillsätt bra matjord överst på muren (ca 50 cm), sedan kan ni plantera tuja på muren utan att dess rötter ligger i vatten. Om det ändå verkar bli för fuktigt för tujan så kanske en häck av korgvide eller annan sirlig videsort? Måste förstås klippas ner då och då.

Andra häckväxter som tål fukt men inte att stå i direkt vatten:
- häggmispel, jättefin till snabb, friväxande häck
- kerria
- blåtry och storblommig try
- daggvide, dvärgrödvide, korallpil
- druvfläder (obs giftiga bär!)
- snöbär
- skogsolvon

Sylvia