Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kal idegran

Hej!
På vår tomt har för närmare 30 år sedan planterats 2 idegranar (vet ej vilken sort) på ca 1m avstånd. I dag bildar de en ca 2,5m hög helt tät häck som är otroligt snygg. Problemet är att idegranarna samplanterades i en grupp med andra barrväxter som mådde mycket dåligt när vi flyttade in hösten 2006 och vi beslöt att ta bort de andra växterna. Då visade sig ju att ena kortsidan av vår idegrans'häck' var alldeles kal (bara de tjocka stammarna syns) då det hade funnits varken plats eller ljus för nya grenar! Vi har väntat nu ett år och det har tittat fram enskilda nya skott från de tjocka stammarna men tålamodet är ett problem... hur lång tid tror du att det kan tänkas ta innan kortsidan är täckt av nya kvistar?

Trädbeskäraren som åtgärdade vårt plommonträd gissade på 10år! Vet ej om vi har så mycket tålamod... Hade tänkt senare plantera en ny men lite glesare buskgrupp.

Tuulia

Odla svarar:

Trädbeskäraren gissar nog lite i överkant men inte mycket. Det tar ju tid för grenarna att växa sig stora, särskilt när det gäller de stora nedre grenarna. Idegran är dock ganska snabbväxande, så än finns det hopp.

Vad du skulle kunna göra är att plantera en gles grupp buskar framför, dock så att de inte hindrar ljuset att komma till idegranarnas nedre del under tiden grenarna växer. Välj växter som är ljusa och inte alltför täta, som ginst, azaleor (=bladfällande rhododendron), buddleja, deutzia och liknande.

En möjlighet är också att plantera större perenner som har spiror, dvs. inte har tätt bladverk längst ner utan en rosett på marken och så växer blomsterstjälkarna upp från denna. Beror lite på hur det ser ut på platsen i övrigt vad som kan passa, men typ stockrosor, stormhattar, höstanemoner, vackra, stora gräs som Miscanthus etc. kanske.

Ett tredje och mest radikalt sätt vore förstås att stamma upp idegranarna så att det blir stamträd av dem! Då kan man i princip plantera vad man vill intill och de finns ändå med växtgruppen! Men det gäller förstås att göra uppstamningen snyggt så att det inte blir etter värre!

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB