Kakaoplanta

Anna Johansson Ährlund

Hej!

Jag har länge sökt efter en kacaoplanta. Finns det att få tag i någonstans? Jag vet att det är en utmaning att odla, men skulle gärna försöka.

Vänligen

Anna

Odla Svarar: 

Hej!

Jag tror inte kakaoplantor säljs i affärer, eftersom den är nästan för känslig att odlas i hemmiljö. Den kräver hög värme och luftfuktighet, annars blir bladen snabbt fula och torra. Dessutom blir kakao ett helt träd med tiden, flera meter högt.

Det finns kakaoträd inomhus i botaniska trädgårdar, bland annat i Göteborgs botaniska i tropikhuset och Aquaria-vattenmuseum i Stockholm. Bästa sättet att skaffa färska frön kanske är att fråga dem? Eller kanske någon vän som åker till Thailand eller liknande ställe kan ta med sig? Där kanske de säljer även sticklingsförökade plantor, jag vet dock inte om det är tillåtet att ta med sig sådana.

Men du kanske kan pröva att odla kakao med frö? Antingen köper du ett kakaofrukt i någon fruktaffär eller försöker på annat sätt få tag i frön. Men tänk på att fröet måste vara helt färskt, nästan direkt från frukten, det förlorar grobarheten snabbt.

Med vänlig hälsning Sylvia