Juteväv på tujahäck

Yvonne

Hur ska man praktiskt gå till väga när man ska täcka tujahäck med juteväv? Hittar ingen beskrivning på det. Sätter man väven direkt på buskarna eller ska man sätta upp stolpar och snören som man hänger väven på?

Låter som en så självklar sak hur man gör, när ni säger "täck med juteväv".

Tack på förhand!

/Yvonne

Odla Svarar: 

Hej

Egentligen spelar det inte så stor roll hur du gör det bara du får väven att ligga kvar på tujorna utan att väven trycker ner tujaplantorna eller blåser bort.

Om det går att få ner stolpar så är det förstås enklare att spänna snören mellan dem och hänga väven på dessa. Detta sätt är bättre om det är fråga om en ganska nyplanterad tujahäck som ännu inte har så starka grenar att du kan lägga väven direkt på grenarna. Akta dock rötterna om du bankar ner stolpar!

Ett annat sätt är att köra ner bambupinnar i kors från båda sidorna av häcken, med några meters mellanrum, och fästa ihop dessa med varandra med snöre och lägga väven över. Jag har lag in en bild på det, det är lite svårt att förklara.

Är tujahäcken stark och etablerad,så går det förstås lägga en lätt, luftig solskyddsväv direkt på tujaplantorna om det inte är någon fara att de kan tryckas sönder av väven eller snön som kanske samlas på den.

Med vänlig hälsning Sylvia