Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Julstjärna

Jag har klippt ner min stora julstjärna nu och undrar om jag ska vattna som vanligt eller om den bör torka lite. Kan jag sen i april eller så sätta ut den på balkongen eller hur gör jag för att den ska blomma igen till julen 2007?

Tacksam för svar!
M.v.h.Gun

Odla Svarar: 

Du kan sköta den som en vanlig krukväxt nu, dvs. vattnar, men lite mindre nu under vintern och normalt på våren och sommaren, då du också göder den med vanlig blomsternäring.

Ut kan den komma först när frostrisken säkert är förbi och det är minst 15 grader varmt dygnet runt, den är extremt köldkänslig. Den behöver en avhärdningsperiod först, dvs. ut några timmar, in igen, under minst en vecka.

Att få julstjärnan att blomma igen är inte lätt, då den är s.k. kortdagsväxt. För att den ska göra blomanlag behövs totalt mörker på 12-13 timmar/dygn från början av september, alltså inte den minsta ljusglimt under denna tid. Först när den har fått knoppar och de översta bladen börjar ändra färg till rött tas den fram till normal rumsbelysning. Detta sköts bäst i ett speciellt växthus av odlare.

Sylvia