Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julrosornas blad

JulrosorHej !
För många år sedan fick jag en julros som jag sedan grävde ner i en ganska omöjlig rabatt i norrläge vid vår altan. Det visade sig att denna vita julros trivdes alldeles utmärkt där och den fick sedan efterföljare i olika färger : rosa, limegröna, svarta, röda. Alla tycks trivas och sprätter ut sina frön vilket gör att det blir ännu fler att glädjas åt.

De är underbara när de blommar men sen är rabatten grön och fin hela sommaren när alla bladen kommer. Dessutom lämnar både rådjuren (som gärna knipsar av knopparna på mina rosor) och mördarsniglarna dem ifred.

Jag har fått olika besked om vad som gäller för bladen. Ska man klippa bort alla blad nu på hösten för att stimulera blomningen i vinter, eller ska man lämna plantorna ifred. Självklart plockar jag bort alla de vissna bladen allteftersom som de dyker upp. Något år klippte jag undan alla blad, andra år har jag inte gjort det och dom blommar lika glatt i vilket falls om helst.

Tacksam att få veta vad jag egentligen ska göra.

MVH
Gudrun

Odla svarar:

Det finns olika bud om det, men som du påpekar själv, så blommar de lika glatt i vilket fall som helst.

Men jag klipper inte bort bladen, jag tycker de är så dekorativa. Självklart klipper jag bort dem sedan på våren när de blivit fula, då har de gjort sitt som skydd åt plantan under vintern och det kommer ju nya på våren.

Så låt du bladen vara och skydda plantan och de spirande knopparna. På vårvintern när den blommar kan man ju ta bort de blad som ev. täcker över blommorna eller bara böja undan dem.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB