Julenen barrar redan

Dennis

Jag har nyss köpt två stycken små söta enbärsbuskar små nog för att få plats i krukor. Men de har redan börjat barra, efter bara en vecka! Jag är väldigt okunnig inom området och vet inte om jag gjort något fel?

Jag planterade om dem (med plastkrukan kvar) i en keramikkruka och fyllde på med vanlig blomjord. Vattnade dem dagen efter utan att överdriva eller underdriva tyckte jag. De står ganska svalt vid fönstret men får väldigt lite med sol pga att de står mot norr. Elementet under alstrar inte speciellt mycket värme och fönstren "läcker" tillräckligt för att hålla luften vid fönstret sval.

Hur ska jag göra för att de ska överleva? Vill absolut inte att de ska dö.

/Dennis

Odla Svarar: 

Hej

Dessa så kallade julenar (som egentligen är en cypress i ditt fall) är drivna utomhus eller i växthus med utomhusklimat, med bara några plusgrader och hög luftfuktighet. De är alltså inte alls vana att plötslig befinna sig i ett boningsrum med så där 20 grader, torr luft och inga "kompisar" som avger fukt, så tyvärr händer det att de här julenarna, trots att man vattnar, ändå torkar.

Kanske skulle julenen hållit sig grön lite längre tid om den planterats i en större arrangemang med fuktig mossa runtom och sprejats med blomsprutan dagligen. Solen har inget med detta fallet att göra, du har ju växtlampa (?) ovanpå.

Jag tycker att du får höra av dig till butiken, ta med växten och kvittot och klaga! Har den en gång torkat ut så går det inte att spreja liv i dem igen.

Med vänlig hälsning Sylvia