Jorförbättra tung lering tomt.

Lina

Hej du svarade på min förra fråga men jag har följdfrågor. Tomten är en gammal sjöbotten. Typ blålera överallt Jag läste ert råd när man söker på jordförbättringar och jordar. Där står det att på en lerig tomt ska det ligga grus/sand 30% av jordförbättringen. Alltså 10 cm och sedan 20 cm jord på det. Då avråder du från det? för att jordförbättra kan vi då lägga på en massa jord direkt på leran? Min tanke var att det inte är tillräckligt för att inte jorden skulle bli nertrampad i leran? Med vänlig hälsning Lina

Odla Svarar: 

Hej,

okej. Nej blanda aldrig ner sand i lerjord. Det gör det hela bara värre, bättre med grus. Man kan aldrig lägga jord på leran för att jordförbättra.  Det tar åratal innan den jorden hamnar i leran om den någonsin gör det. Ni kommer inte kunna plantera träd i ett 20 cm grus och jordlager, inte ens blommor. Om ni ska så gräsmatta så kan ni lägga på matjord på leran ett rejält lager men det fungerar inte till rabatter, buskar och träd.

Ni måste göra så som jag skrev förra gången och ni måste jordförbättra varje år. Jag vet att det låter som ett jobbigt förslag men det är det bästa ni kommer kunna göra och ni kommer aldrig bli nöjda om ni fuskar med jordbiten. Det tar flera år att bygga upp en bra jord i trädgården och det är någotning som alla måste göra. Det finn såklart människor som bara lägger på jord på leran och planterar i lera, men det är inget jag rekomenderar och de brukar heller inte bli ett bra resultat.

 Så.. när ni valt en bit ni ska göra rabatt eller plantera någonting på så gräver ni i blåleran ett stort hål. Grepa sen i hålet så att det luckras upp. Blanda leran som ni grävt upp med jordförbättrande material som kompost, planteringsjord, kogödsel, grus mm. Den jorden lägger ni i botten på gropen och planterar sen och häller över samma jord som ni la i botten.

Blanda gärna ner löv i jorden på hösten och på våren så lägger ni på ett nytt lager med jordförbättring runt alla plantor.

Lycka till!

//Anna Theorin