Jordgubbsangrepp

Ed

Hejsan! Jag har en balkonglåda som är ca 7 m lång, 1 m djup och en meter bredd.I den lådan odlar jag många olika saker, bland annat världens godaste jordgubbar. Ca vart tredje år brukade jag byta plats och följande år brukade jag få mycket bra skörd och bra kvalitet på jordgubbarna. Men för två år sedan märkte jag att jordgubbsplantorna var svaga, bären små och skörden väldigt liten.Jag undersökte plantorna ordentligt men hittade inget märkligt (utom att palntorna såg svaga ut). Sedan började jag dra ut några plantor och upptäckte en massa "maskar" rund rötterna. Jag drog ut varje planta och slängde men sparade revorna för att plantera de. Sedan grävde jag hela lådan, nästan enda ner till bottnen och plockade mer än tre hundra av dessa maskar. Jag gick genom hela jorden flera ggr och hoppades att min låda skulle bli fritt från dessa hemska maskar.(jag krossade samtliga och spolade de i toan).

Sedan sköljde jag revorna ordentligt och planterade de. Men nyligen, när isen har smält, upptäckte jag flera stycken av dem när jag grävde jorden. De är vita, ca 2-3 långa, tjocka som cigaretter och har gulaktig "skägg" runt munnen. Jag letade efter en lösning på problemet på internet men hittade ingen hjälp. Däremot hittade jag en bild som ser ut ganska exakt som de maskar som har skadat mina jordgubbsplantor. Jag har två små flickor som älskade att plocka jordgubbarna, vilket var ett stort nöje för mig. Men nu vet jag inte vad jag ska göra.Jag hade ett liknande problem med en betydligt mindre mask som för flera år sedan drabbade färska lök och vitlök. Den masken såg ut som ett riskorn,(som jasmin ris) hade en svart prick på ena änden. På en och samma lök kunde jag plocka ca 20 maskar. De borrar sig i löken, blasten vissnar och så småningom dör planten. Detta hände efter det att jag hade köpt jord på Bauhaus. På flera år odlade jag inga lök eller vitlök och hoppades att den lilla masken skulle dö ut. Men icke! Den finns där. Jag har till och med upptäckt den i en block av is, låtit isen smälta och till min stora förvåning sett hur masken börjat röra sig! Samma sak hände några andra personer som också hade köpt jord på Bauhaus och använd på sina kolonilotter. Jag vore väldigt tacksam för all hjälp och råd jag kan få från er. Jag kunde inte kopiera bilden på den mask som har drabbat mina jordgubbar.Men den verkar heta öronvivel. Här är länken till bilden som jag tror är den samma som har förstört mina jordgubbar. http://www.nematoder.se/blogg/

Med varma hälsningar. Ed/Stockholm

Odla Svarar: 

Hej!

Tack för ditt mycket trevliga och bra beskrivning på marödörerna! Det gör att det blir lättare att identifiera dels jordgubbs- dels lökmasken.

I jordgubbarna tror jag att du har öronvivellarver. Mot dem hjälper de nya nematoderna vars salunamn är Wine weevil Killer. Kan beställas på nätet, t.ex. på just din länk!

I lökarna har du förmodligen lökflugans larver. Använd betade sättlökar, men odla inte dem i samma jord där du haft besvär förut.

Det bästa vore nog att tömma hela lådan (puh!) och desinficera den ordentligt med klorin. Sedan kan man låta den torka rejält och fylla med ny, garanterad frisk jord av hög kvalitet.

De billiga jordarna kan man alltid tvivla på, det kan vara nästan vad som helst i påsarna. Jag tycker att du bör klaga, om inte annat så för att visa ditt missnöje. Samla ihop er som haft besvär med denna jord och gör en gemensam aktion! Ni kanske kan få ersättning, men ta inte samma jord igen!

Med vänlig hälsning Sylvia