Jordgubbarna utvecklas inte

Gerd

Hej

Jag har något konstigt på mina jordgubbar. Det blir bara en liten kula med svarta frön på som inte utvecklas mer. Är det någon ohyra? Har bara ca tio plantor som gett gubbar i en pyramid med säkert 150 plantor. Kan man spruta med något eller vad gör man?

Det var likadant ifjol men då trodde jag att det blivit för mycket gödsel, Algomin, men i år är det även på andra ställen i trädgården där det inte blev gödslat.

Väldigt tacksam för svar.

/Gerd

Odla Svarar: 

Det låter som att det skulle kunna vara någon sorts ohyra som tagit plats på jordgubbarna och det går att spruta med olika typer av bekämpningsmedel, allt ifrån kravmärkta till starkare preparat. Om man använder starkare preparat så bör man låta bli besprutning under minst 2 veckor innan man tänker äta bären. Sedan så sprutar man inte i samband med blomning eller starkt solljus för då tar växten skada.

Om man använder kravmärkta preparat så så får man vara beredd på att upprepa behandlingen flera gånger. På fruktträd, bärbuskar och andra bär så finns det ohyra som går in i växterna på höstarna så därför bör man spruta även nu i höst i förebyggande syfte.

De vanligaste insekterna som angriper jordgubbar är stinkfly, jordgubbsvirvel och jordgubbsvecklare och alla dom bekämpas kemiskt före blomning. Tänk på karenstiden för binas skull.

MVH Greger i Umeå