Jordgubbar stannar i växten och blir bara små kart

Lars Dahlberg

Jag har ett jordgubbsland med ca. 40 plantor. Plantorna blommar bra men efter blomning blir det bara ett liter kart på 2-3 mm och stannar i tillväxt, varje planta har nu ca. 15 sådana små kart alla i samma lilla storlek och alla har stannat i tillväxt. Detta är tredje året det blir på det här viset. När det gått några veckor torkar kartet och blir brunare. Nu är det alltså hundratals sådana här små kart över hela landet, alla i samma lilla storlek. I våras fyllde jag på lite ny gödslad trädgårdsjord, ca 3 cm över hela landet för att se om det skulle bli bättre i år, plantorna har växt fint och dom blommar bra men jordgubben utvecklas ej. Tacksam för svar på vad det är och vad som finns att göra. Lars

Odla Svarar: 

Utan att kolla närmare på jordgubbarna misstänker jag på jordgubbsstinkflyn. Dessa övervintrar som ägg i fälten och kläcks på våren. Sedan suger de på blommor och kart som sedan inte utvecklas.

Stinkflyn gillar inte öppna, blåsiga lägen, så kanske att flytta jordgubbslandet till ett annat, öppnare ställe kan hjälpa. Kolla dock revorna noga så inga ägg följer med jorden. Eller ännu hellre, köp nya, certifierade plantor. 
Kemisk bekämpning finns också.  

Sylvia