Jordgubbar

Hej!
Köpte hus i vintras och ser nu att när snön smält är det FULLT med jordgubbsplator och små sticklingar ÖVERALLT. Kan man ha en liten avdelning i ett land med lite jordgubbsplantor. Har för mig att det handlar om olika år på plantorena för att få bär och detta erfordrar lite engagemang. Så att endast ha en lite del av ett land kanske inte är så bra. Man måste kanske ha större land. Hade varit trevligt att bara kunna ha ett eller två mindre områden med lite plantor.

//Maria

Odla Svarar: 

Du kan göra ett rejält land med plantor i olika stadier att börja med. Ta en rad med de stora plantorna längst ut, nästa rad planterar du med näst stora plantor etc. När den första raden är uttjänt, tar du bort dem, byter jord och planterar om den med årets revor och håller på så sätt jordgubbslandet i gång med föryngring. Nästa år gör du likadant med nästa rad etc.

MEN! Ofta får man in sjukdomar i plantorna så småningom. Då är det inte så bra att använda revor från de sjuka jordgubbarna, utan man köper helt enkelt nya, friska plantor. Att byta jord eller ännu hellre göra nya rader där det inte har vuxit jordgubbar förut är en förutsättning för att hålla beståndet friskt. Om du fortsätter med att göra nya rader utanför, så kan du använda de tomma raderna för snittblommor eller grönsaker.

Sylvia