Jordgubbar

Lena Lundkvist

Hej, jag har flyttat in i ett hus där tidigare ägare odlat massor med grönsaker. Bla har hon haft massor med jordgubbar. Jag har ärvt hennes odlingsbok, där hon skriver hur mkt hon skördat under flera år. Det hon skriver om jordgubbarna är att hon kunnat skördat ca 80 liter. Hon har väl dokumenterat hur gamla plantorna är och bytt ut efter några års skörd. Jag har också tagit revor från gamla plantor och bytt plats som växt på sig bra. Jag har bott här i två somrar och jordgubbarna blommar och ger bär men där slutar det. För de "spricker" och torkar ut. Jag har lagt ner massor med tid på att rensa och halma och känner att jag inte vill ha ett till år utan skörd. Nu när det har varit så varmt har de gått i blom igen och ett bär har mognat och "spruckit". Nu har jag lyckats ta en bild på den. Förutom problemet med "spruckna" jordgubbar så undrar jag om de börjar blomma igen på hösten ska jag låta det ske eller tar det bort kraft till nästa år. Chansen att de ska hinna ge skörd innan kylan kommer är väl liten?

Odla Svarar: 

Det kan ju bli några mogna gubbar om du brer över en skyddsväv, sådant där vitt väv som odlarna använder på våren. Den fungerar även på hösten.
Att de spicker brukar bero på temperaturen, nu på hösten är det stora skillnader mellan natt och dag. Under sommaren kan det ha varit torkan eller ojämn vattning. 

Efter att du fått den sista skörden nu på hösten så klipp ner jordgubbsblasten och ta bort den från landet så att inte ev. svampsjukdomar kan övervintra i den.

Läs gärna mer här: Jordgubbar

Sylvia