Jordgubbar

Carina

Hej, Vi bor i Stockholmstrakten och vill plantera jordgubbar.

Vilka rekommenderar du vad gäller smak? Vi vill ha goda och söta jordgubbar. Gärna jordgubbar under hela säsongen, men smaken är viktigare.

Tusen tack! Carina

Odla Svarar: 

Hej! Om ni har gott om plats, så tycker jag att ni kan köpa olika sorter av jordgubbar och göra en egen smaktest. Smaken är ju olika, så vad man gillar beror ju på. I välsorterade plantskolor finns det uppemot 20 sorter av jordgubbar, välj några plantor av varje och sätt namnlappar vid dem så att du vet vad som är vad även nästa år. Sedan kan du ta bort de du inte tycker om och öka antalet på dem som du gillar. Mina favoriter är 'Korona' och 'Polka', testa gärna. Den senare är mest lik i smaken på den söta, gamla sorten 'Senga Sengana' som knappt säljs längre, då den är en svårt sjukdomsdrabbad sort.

Tänk också på att det finns tidiga, medeltidiga och sena sorter så att man kan ha en ganska lång säsong med olika sorter.

Kontrollera att det du köper är av Jordbruksverket certifierade plantor! Jordgubbar har många svåra sjukdomar som lätt sprids med revplantor. Certifierade plantor är genetiskt definierade, rensade från sjukdomar och testade och det ska stå så i lådan och plantskolan ska kunna visa certifikat.

Med vänlig hälsning Sylvia