Jordförbättring - gödning

Jenny

Hej

Jag är en amatörodlare som försöker få ordning på min lilla trädgård. Har dessvärre ett dåligt utgångsläge då marken består av stenkross (mager jord med en massa sten i olika storlekar, somliga riktigt stora...) som är belagd med ca 10-15 cm matjord. Av ganska dålig kvalitet dessutom. Jag har nu ett äppelträd som inte är så piggt, planterade det för ca 5-8 år sen. Jag har även ett plommonträd som började tappa bladen tidigt i fjol, de står dock i sol. Sen har jag amerikanskt blåbär som inte växer så fasligt mycket.

Hur ska jag göda nu i vår? Ska jag lägga ut kogödsel runt stammarna? Rhododendrongödsel runt blåbären? Och när? Har även ett stenparti som har relativt bra jord, anlade det förra året. Hur gödslar jag det bäst?

Många frågor om gödsel, och fler har jag på lager. Vore ytterligt tacksam för lite hjälp.

/Jenny

Odla Svarar: 

Det låter verkligen magert hos dig! Du bör gräva bort den dåliga stenjorden runt fruktträden minst 1 meter ner i marken och 2 meter runtom, och fylla med bra, mullrik, ogräsfri matjord (kan beställas från någon välrenommerad firma, kräv jordprov först!) runt träden. Gödsla sedan årligen på våren med något fullgödselmedel.

Blåbär vill ha surjord så där kan du köpa några säckar okalkad torvjord och göra likadant runt blåbärsbuskarna, men så djupt behöver du inte gräva här. Rododendrongödsel passar till dem.

Om du sedan vill odla grönsaker och blommor så tycker jag att du skulle kunna odla i pallkragar eller ramar eller bygga blockmur, se min bild! Lägg underst en bit markduk och fyll dessa med bra grönsaksjord och så odla! Beroende på vad du ska odla kan du ställa 2-3 pallkragar på varandra för att få tillräckligt jorddjup.