Jordförbättring

Vi flyttade till ett nybyggt hus i höstas där gräsmattan rullades ut i september. Den var redan från början ojämn och väldigt mjuk. Detta sades rätta till sig då den efter rotning skulle "sätta sig". Under den milda vintern, då det regnat, har den tidvis varit alldeles klafsig (vattenmättad) vilket tycks bero på "matjorden" på ca 30 cm under gräsmattan. Denna är styv lera. Finns det någon definition på acceptabel "matjord"- avseende sand kontra lera- som man kan kräva? Kan man se detta i en jordanalys? När ska man förvänta sig att gräsmattan "satt sig" och blivit "hård" nog att gå på?

Tack på förhand!
/ CarlMartin

Odla Svarar: 

Låter nästan som ett fuskjobb.... Jo, man kan låta analysera jorden och få ett svar huruvida den är lämplig gräsmattejord. Men definitionen av gräsmattejord är något glidande, dock bör den innehålla 30-40 procent sand.

Sanden gör att jorden inte blir så kompakt så den spricker vid torka, gräsmattan blir också stadigare och dräneras bättre vid regn.

Gräsmattejorden bör vidare innehålla ogräsfri åkerjord eller lera samt torv, som blandas väl och sorteras till en jämn, lättarbetat jord.

Sylvia