Jordförbättra perennrabatt

Hannu

Hej

Vi har perennrabatt som är angripen av åkerfräken, mycket att plocka. Vi vill veta vilken typ av jord vi ska använda efter att ha grävt tillräckligt mycket, kanske 40-50 cm gammal jord, för att förbättra rabatten och förhindra ogräset att sprida sig?

Kan markduk och täckbark skydda rabatten från spridningen av åkerfräken? Rabatten är ursprungligen grävt i lermark, är inte dränerad utan behåller fuktigheten väl.

Tacksam för svaret.

Med vänlig hälsning Hannu

Odla Svarar: 

Hej

Åkerfräken är en av de svåraste ogräsen att bli av med, dess rötter kan ligga i våningar ända ner till en meter eller mer, så den går knappast att rensa bort för hand. Det bästa är att gräva upp perennerna, rensa dem väldigt noga från alla åkerfräkens rotbitar - som är rätt svåra att se eftersom de är svarta - och slutligen gräva sig ner till cirka 40-50 centimeter. Var noga med att gräva ut ett tillräckligt stort område, så att åkerfräken inte vandrar in igen till din nya perennrabatt.

Dränera ytan väl och täck hela ytan med tjock rotmatta, även på sidorna av "rännan".

Återanvänd inte den bortgrävda jorden utan köp en ny, garanterat ogräsfri matjord för perenner. Be att få garanti från jordleverantören eller köp så kallade storsäckar av certifierad jord från någon tillverkare som kommer hem med säckarna, se till exempel här: Hasselfors Garden.

När ni väl har gjort grovjobbet kan ni plantera in nya perenner eller de gamla om ni har lyckats rensa dem så att de säkert är fria från åkerfräkenrötter.

Med vänlig hälsning Sylvia