Jordförbättra i grönsaksland

Katarina

Hej

Jag har ett trädgårdsland som ligger soligt och skyddat på vår skärgårdstomt. Vi har kämpat i många år med jorden. Förmodligen är grunden en gammal sjöbotten.

Vi har fyllt på med massor av kompost, hästgödsel, kogödsel och för ett par år sedan mineraler som blev så populärt. Jag höstgräver och höstgödslar varje år och vi lägger också på litet hö från vår äng. Visst har jorden blivit bättre. Den känns väldigt fin och är inte lerig längre men den ger så dåliga skördar! Rädisor, rödbetor och sallad går inte och löken och morötterna blir väldigt små. Det enda som går bra är bönor och ärter. Potatisen täckodlar vi så den blir fin.

Vad skall jag göra? Finns det något supergödsel som du tror att jorden behöver?

Med tacksamma hälsningar Katarina

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om ni redan har gjort allt som går att göra för att förbättra jorden i grönsakslandet, men lite idéer får jag av detta med att bönor och ärter går bra - de kan nämligen tillverka kväve själva. Det faktum att andra grödor går sämre pekar därför på att det kan vara kväve- och/eller borbrist i jorden.

Fortsätt gärna mata jorden i grönsakslandet med kompost, häst- och kogödsel, men den kraftigaste kvävegödslingen av naturgödsel är hönsgödsel, så pröva med det. Ta inte heller bort bön- och ärtblasten på hösten efter skörden utan mylla ner den, den ger kväve åt jorden, och så lägg på färskt gräsklipp på hela grönsakslandet mellan grödorna några gånger under sommaren - det gödslar och skyddar mot torka.

Visst finns det "supergödsel" om du vill ha konstgödsel, välj då gärna ekologiskt eftersom det ska vara till grönsaker. Det finns olika märken så fråga i din plantbutik, gärna en specialgödsel för just grönsaker.

Mer att läsa finns här: Jord och gödning

Med vänlig hälsning Sylvia