Jorddjup till potatis?

Linnéa

Hej

Jag har hyrt en kolonilott och ska odla grönsaker. Men den är helt igenvuxen av lupiner mm, och det är inte roligt att handgräva upp alla rötter på en stor odlingslott.

Så min fråga är till dig om du tror att det går att lägga genomsläpplig markduk över hela lotten och sedan bygga stora typ pallkragar och plantera i? Tänkte odla potatis och undrar då hur djup jord de behöver för att utvecklas ordentligt. Tänkte då vi ska bygga egna pallkragar så att vi inte gör dem för låga. Ska även odla broccoli, morötter, purjolök mm.

Bor i Västerbotten.

Tacksam för svar!

Mvh Linnéa

Odla Svarar: 

Hej

Det är en utmärkt idé att göra så här, då kanske lupinerna ger upp så småningom och ni även kan använda marken så småningom. Bygg dryga halvmeterhöga ramar som ni sedan fyller med bra, ogräsfri grönsaksjord.

Om ni vill kan ni komplettera odlingen med färdiga pallkragar till de olika grödorna. Till bladgrönsaker, lök och liknande med korta rötter räcker det med en pallkrage. Grönsaker som potatis och morötter med längre rötter behöver större jorddjup för att växa bra, därför bör du stapla minst två eller till potatis tre pallkragar på höjden. Se min bild!

Med vänlig hälsning Sylvia