Jordärtskockor

Marie Åbjöärnsson

Hej! Jag har för första gången odlat jordärtskockor i år. Jag hittade inga "utsädesskockor" så jag testade med några från mataffären. Jag satte dessa tidigt i våras. Det gick alldeles utmärkt och nu har vi skördat de sista! Dock tror jag att vi har gjort fel (när jag läser svar på andra frågor här på sidan) för vi tog upp hela plantan, som när man skördar potatis. Har nu förstått att man skulle låta plantorna vara kvar till nästa år. Vad gör jag nu? Kan jag sätta ner några knölar nu, eller ska jag börja om på nytt till våren? Hur förvarar jag bäst de jordärtskockor jag har skördat, och hur länge håller dom?

Tacksam för svar! Mvh Marie i Skåne

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan peta ner några av de mindre knölarna nu, jordärtskockan kommer igen på våren av dem . Det brukar hända nästan alltid att det ändå blir kvar några småknölar även om man skulle dra upp hela plantan. En gång jordärtskocka, alltid jordärtskocka brukar man ju säga.

Om du vill variera dig så kan du kolla på torget och bondemarknader om någon säljer olika sorter av jordärtskockor och köpa ett par knölar av dessa sorter och peta ner dem också. Så får du lite olika till nästa år. 'Bianca', en vit sort, brukar blomma med gula "solrosblommor", de är ju släkt. Så om du hittar den så får du snittblommor samtidigt.

Jordärtskockor kan du förvara som potatis ungefär, t.ex. i sand i jordkällaren e.d. Men i princip kan du låta dom vara kvar i landet och ta upp allt eftersom under vintern, om det inte är någon tjäle. Ta bara de stora knölarna, låt de små vara kvar.

Med vänlig hälsning Sylvia