Jord till lökar

Barbro

Hej

I väntan på husbygge förbereder jag för en trädgård. Marken är väldigt hård och det är svårt att gräva. Jag har hittills gjort så att jag byggt upp planteringar ovan befintlig jord för att ha växter "på tillväxt". Fungerar "sådär".

Tidigare år har jag satt lökar i stora krukor och förvarat ute, i uterum alternativt på balkong och aldrig lyckats. Jag antar att det kan vara kyla i kombination med väta som gett det resultatet.

Så till frågan: Vilken typ av "köpejord" ska jag använda till mina "ovan-jord-planteringar" för lökväxter, planteringsjord, barkmull, eller vad?

Jag vill inte att de ska ruttna! /Barbro

Odla Svarar: 

Hej

Har du möjlighet att tippa en rejäl sandhög någonstans, kan ju komma till pass vid bygge sedan. Bred ut denna först ovan jord.

Gör sedan "öar" i sanden där du häller några säckar med Lökjord, som finns numera. Men det skulle också funka med plantjord som du blandar med sand och kanske lite smågrus. Bara så att den blir väldränerad och porös. Och så planterar du lökarna. Kolla på lökpåsarna hur djupt de olika sorterna vill planteras.

Det hela kan du sedan täcka med torra löv och granruskor som förhoppningsvis hindrar vintervätan och kylan att förstöra planteringen.

Alternativt planterar du i stora krukor som du gräver ner i sandhögen och täcker på samma sätt.

Lycka till med huset och planteringen!

Med vänlig hälsning Sylvia