Jord och planteringstips

Rune

Hej

Då jag ska flytta från villa till lägenhet med terrass utan tak, har jag följande frågor: - En japansk trädgård har jag i dag med bl.a. bambu och vissa bonzaier. Kan jag plantera exempelvis dvärgbambu 'Simba' i krukor på 40 liter? - Vilken jord ska jag ha i mina stora krukor för att risken för uttorkning ska bli mindre? - Vilka andra växter skulle du föreslå till min terrassodling?

Mvh Rune

Odla Svarar: 

Hej

Du kan mycket väl fortsätta med ditt japanska tema även på terrassen. Skaffa stora, isolerade krukor av till exempel Japan-typen, se bild.

Använd en förstklassig urnjord till dina krukor och urnor, det finns olika märken som U-jord, Proffsjord och liknande. Ta inte dem som säljs "5 för en hundring", de håller inte måttet i längden. Du behöver naturligtvis gödsla med flytande eller långtidsverkande gödsel allt eftersom växterna behöver näring, men du behöver inte byta jorden varje år, bara komplettera.

Dvärgbambu 'Simba' växer gärna i en kruka, men dra in krukan intill väggen för övervintring eller bygg ett enkelt tak eller pergola över terrassen så att du får lä och regnskydd till växterna under vintern.

Till ett japanskt tema passar växter som japanska lönnar, frilandsazaleor i rododendronjord och små prydnadskörsbär, gärna i samplantering med någon marktäckande växt. Vidare passar olika japanska dekorationsgräs (Miscanthus) och kanske några krukor med blommande sommarblommor som ger färg.

Du kan också ha klättrande växter om du har eller gör "väggar" eller en pergola till din terrass. Vad sägs om japansk träddödare, Celastrus orbiculatus, eller varför inte någon klematis? Annars finns det vanliga sommarklättrare som blomman för dagen och liknande som skulle kanske skulle kunna passa.

Med vänlig hälsning Sylvia