Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Jättestor benjaminfikus

Hjälp Sylvia!
Har fått överta min mammas jättestora benjaminfikus sen ett 1/2 år. Omkretsen är säkert 5-6 meter och den går till taket. Den är mycket vacker och frodig och har varit "mamma" till många nya benjaminfikusar. Den är säkert 30 år gammal eftersom jag kommer ihåg den som 1m-växt när jag var i 10års åldern.

MEN, krukan den står i är en lerkruka med en diameter på 60cm och rötterna ligger nu på fatet under och slingrar sig runt. Den behöver omplanteras.

Hur? Större kruka och var hittar jag i så fall en ännu större/bredare/djupare? Rötterna hur gör jag med dem på fatet? Näring? Den går i taket igen ordentligt, är det bara att klippa ner och göra nya benjaminfikusar? Andra tips eller råd som du vill ge! Den är ju svår att släpa ut i trädgården eller in i duschen och duscha av...

Egentligen skulle den trivas bättre på Linköpings konsert och kongresshall men jag älskar att den invaderar vårt vardagsrum och den passar bra i övriga djungeln.

Är så tacksam för svar. Jag vill att den fortsätter trivas!
Många gröna hälsningar Maria Floxner

Odla Svarar: 

Det var verkligen att ta i!!! Och visst skulle den göra sig i Konsert- och Kongresshallen... du får fundera på det alternativet innan den lyfter taket hos dig!

Det finns stora svarta plastcontainers med handtag på båda sidorna att köpa, men de är ju inte lika dekorativa som lerkrukor förstås. Men man kan kamouflera en sådan med juteväv runtom. Hör med yrkesbutiker typ Landsman och liknande om de kan skaffa en till dig.

Eller så ring till Soparco direkt, de gör jättecontainers upp till 1500 liter! :-) och fråga vem som säljer dom närmast dig.

Du får nog klippa ner den något om du ska kunna plantera om den. Passa på att gallra bland rötterna också när du ändå håller på.

Sylvia