Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Jättefin klematis

Hej Sylvia!
Jag har en jättefin klematis (tror det är Jackmanii) som jag klippt ner varje år till ca 30-40 cm och som sedan växer upp och blir 2-3 m och blommar rikligt. Är det rätt sätt att sköta om den eller ska jag låta den vara och bara klippa bort gamla kvistar? Jag skulle också vilja ta ett skott (eller flera) för att få en likadan buske på andra sidan verandan (vill ha symmetri), kan man göra det? Och hur går jag tillväga i så fall?

Sen har jag två rosplantor som jag också klippt ner varje vår och de blommar så fint från högsommaren och framåt. Jag upptäckte dock av en händelse att det satt en "namnlapp" på dem och att det är en klätterros (Grand Hotel) egentligen... Hur vill den skötas? Jag vill inte att de ska klättra där de står nu, man kan tänka mig att flytta dem om jag vet var de mår bäst...

Tacksam för svar!!
Hälsningar Ingela

Odla Svarar: 

Om klematisen blommar rikligt så är den ju rätt skött! Om den är en 'Jackmani' så kan man göra just så eller också kan man klippa ett bladpar högre än den förra beskärningen om rankorna har övervintrat, annars över andra till tredje bladparet från marken.

Du kan pröva att sätta sommarsticklingar nu. Ta en halvförvedad stickling med klack och plantera direkt i en kruka med torv/sand-blandning. Håll fuktigt utomhus i ett halvskuggigt läge. Man kan också passa på att köpa fler nu när plantskolorna rear...

Rosen 'Grand Hotel' kan du låta bli en klätterros genom att bara gallra bort ev. vinterskador. Klipp över ett välutvecklat öga "när björkarna har musöron". Vill du att den ska vara bred och yvig, klipp över ett utåt-riktat öga, vill du ha den smal och hög, klipp över ett inåt-riktat öga.

Sylvia