Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Jasmin - Schersmin

Hej!
Jag undrar vad det är för skillnad på jasmin och schersmin? Är det två olika buskarter?

Har också hört att jasmin har man inomhus och schersmin utomhus?

Monica

Philadelphus coronarius, doftschersmin
Philadelphus coronarius,
doftschersmin

Vinterjasmin, Jasminum nudicaule
Vinterjasmin,
Jasminum nudicaule

Doftjasmin, Jasminum officinale var. grandiflorum
Doftjasmin,
Jasminum officinale
var. grandiflorum

Odla Svarar: 

Det är två olika arter. Av någon anledning blandar folk ihop dessa och är övertygade att den vita, doftande busken som blommar på försommaren är en jasmin. Om man påpekar att det är en schersmin så blir man nästan förb...

Alltså: schersmin, Philadelphus, en försommarblommande stor buske med vita, vanligen doftande blommor. Det finns flera arter och namnsorter. Upp till zon 8 beroende på sort.

Vinterjasmin, Jasminum nudicaule, en buske med veka, tunna grenar som blommar med gula blommor på vårvintern. Endast härdig i de mildaste zonerna 1-2.

Sedan har vi några jasminsorter som används som krukväxt och är inte härdiga utomhus. Jasminum polyanthum, vippjasmin, har t.ex. rosavita blommor på tunna, bågböjda grenar, Jasminum officinale, luktjasmin, har vita blommor.

Odlas på spaljé inomhus, den sistnämnda kan ev. i mycket skyddat läge odlas mot en varm husvägg i söderläge i zon 1.

Hoppas det klarnar sig nu? Se bilder!

Sylvia