Japansk bambu (elefantöra)

Chris Hedlund

Jag har ett litet land för prydnadsbuskar. Där finns bl a japansk bambu, även kallad elefantöra. Den är vacker som bakgrundsväxt. Men hur får jag bort skott som den skjuter i hela det lilla landet och förstör andra växter.

Kan man skära bort toppen på skotten och droppa medicinskt bensin eller droppa round up i den ihåliga stammen?

Odla Svarar: 

Hej!

Jag undrar om du inte menar japansk gräs, den stora sorten kallas ibland för elefantgräs? Miscanthus giganteus heter det på "vetenskapliska". Eller om du har japansk bambu = Pseudosasa japonica?

Den är svår att begränsa, eftersom det hör till dess växtsätt att den ska bli just gigantiskt! Roundrup skulle ta död på hela plantan, det rekommenderas verkligen inte.

Kalla på alla dina starka kompisar och gräv upp gräset med rötterna helt och hållet och ge bort den till någon med stor trädgård!

Du kan också pröva att först klippa ner den helt till marknivån och sedan täcka platsen med lite sand och en svart, tjock plast eller s.k. rotmatta som du låter vara kvar flera år. Under tiden kan du odla i pallkragar e.d. på plasten/mattan och täcka den med något snyggt täckmaterial som täckbark e.d. mellan kragarna. Men detta förutsätter ju att även grannen gör så, för annars kommer den tillbaka så fot du ev. tar bort plasten.

Med vänlig hälsning Sylvia