Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ipomea acominata, purpurvinda

Ipomea acominata, purpurvinda

Vi har sett en blå klängväxt, som liksom ogräs eller åkervinda hänger längs bergsväggarna på Rivieran. Färgen är klart blå-lila och blomma ser ut som en trumpet. Jag har tagit en bra bild som jag kan skicka. Vad heter den och hur går den att ha hemma? Den verkar ovanlig i övriga Frankrike.

m v h
Patrik Selling

Odla Svarar: 

Det är en Ipomea acominata, eller purpurvinda. Så din gissning om åkervinda var bra, de är nära släkt.

Du kan köpa liknande växter som frö på våren, den är en ettårig sommarblomma hos oss. Finns att få i många färger och säljs då vanligen som "blomman för dagen".

Även en flerårig variant finns att köpa som planta på våren, men den tål inte våra vintrar så den behöver vinterförvaras frostfritt ifall att man vill spara den.

Sylvia