Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Investera i en kompostbehållare

Hej
Jag tänkte i år investera i en kompostbehållare. Men eftersom jag tycker att dom kostar för mycket så undrar jag om man kan "bygga" en själv. Med hjälp av större limtunnor. En lövkompost har jag redan så det jag behöver är en kompostbehållare för matrester som kan stå bredvid min soptunna.

Jag har större limtunnor 200 liters. Är det några tunnor som man skulle kunna bygga om?  Ska man i så fall isolera dom? Hur "startar" man en kompostering. Vad ska ligga i botten på tunnan och hur lång tid tar det i regel att få färdig kompostjord?

Ulrika

Odla Svarar: 

Man kan bygga en kompost själv. Jag har använt en gammal sopsäckhållare av plåt och isolerat den med 5 cm frigolitskivor. I denna har jag en plastsäck med ett perforerat dräneringsrör som ventilation. Den fungerar och håller sig varm till det blir riktigt kallt. Då fryser den men då kan man sätta i en ny säck som blir varm när kylan ger sig.

När kan man då använda jorden. Jag får erkänna att jag inte rör om och sköter min kompost men på våren lägger jag innehållet i min trädgårdskompost för att efterkompostera och efter en sommar är denna klar att använda. Det gör ingenting om det finns halvförmultnat material. Det tar maskarna hand om. Min anordning är snarast en råttsäker förvaringsplats under vintern.

Du kan använda din tunna men det kan bli krångligt att isolera den eftersom den är rund. Ett problem är också hur du ska få upp materialet ur tunnan eftersom den inte är öppningsbar framåt men det kanske går att ordna.

Här är en skiss av min anordning.

Göran