Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Investera i en kompostbehållare

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/fs%2Fimages%2Fkomposttn.gif)Hej
Jag tänkte i år investera i en kompostbehållare. Men eftersom jag tycker att dom kostar för mycket så undrar jag om man kan "bygga" en själv. Med hjälp av större limtunnor. En lövkompost har jag redan så det jag behöver är en kompostbehållare för matrester som kan stå bredvid min soptunna.

Jag har större limtunnor 200 liters. Är det några tunnor som man skulle kunna bygga om?  Ska man i så fall isolera dom? Hur "startar" man en kompostering. Vad ska ligga i botten på tunnan och hur lång tid tar det i regel att få färdig kompostjord?

Ulrika

Odla svarar:

Man kan bygga en kompost själv. Jag har använt en gammal sopsäckhållare av plåt och isolerat den med 5 cm frigolitskivor. I denna har jag en plastsäck med ett perforerat dräneringsrör som ventilation. Den fungerar och håller sig varm till det blir riktigt kallt. Då fryser den men då kan man sätta i en ny säck som blir varm när kylan ger sig.

När kan man då använda jorden. Jag får erkänna att jag inte rör om och sköter min kompost men på våren lägger jag innehållet i min trädgårdskompost för att efterkompostera och efter en sommar är denna klar att använda. Det gör ingenting om det finns halvförmultnat material. Det tar maskarna hand om. Min anordning är snarast en råttsäker förvaringsplats under vintern.

Du kan använda din tunna men det kan bli krångligt att isolera den eftersom den är rund. Ett problem är också hur du ska få upp materialet ur tunnan eftersom den inte är öppningsbar framåt men det kanske går att ordna.

Här är en skiss av min anordning.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB