Invasion av getingar

Eva

Hej Sylvia

Tidigare i somras blev mängder av mina bigarråer uppätna bara på några dagar av mängder av getingar som invaderade trädet, bet hål i bären och började äta. Fågelnätet gjorde ingen som helst nytta, getingarna tog sig lätt in genom maskorna.

Nu håller samma sak på att hända igen, denna gång i plommonträdet. På ett par dagar har angripna plommon börjat ruttna och ramla av.

Finns det något sätt att få bukt med problemet? I år är det ju för sent, men kanske till nästa år?

Tack på förhand!

Hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej

Det är verkligen ett problem om getingarna får för sig att här finns det mat. I år var det dessutom en riktig getingsommar, det kommer rapporter om det från olika håll.

Finns det kanske getingbon i närheten? I så fall, när vintern kommer så finns där bara några arbetare kvar och sover samt ägg, försök då ta bort boet och hoppas att det minskar på getingplågan.

Påträffar man på sommaren ett getingbo som hänger lättillgängligt någonstans och vågar sig på att försöka utrota själv kan man köpa en getingspray, till exempel Geting Effekt, eller en vanlig insektsspray som Radar, och spruta rakt in i in- och utgångshålet. Var dock väldig försiktig, ta på dig skyddskläder och spruta på kvällen, getingarna är lugnare då. Det är viktigt att man sprutar rakt in i boet innan getingarna hinner komma ut, för annars attackerar de.

Jag läste om en effektiv metod med myrmedlet Myrr: man blåser in det via en vp-rör (=elrör av plast) på ett par meters håll så man inte blir stucken så lätt. Alltså, man tar ett sådant rör, trycker in en liten papperstuss i ena ändan och så fyller man Myrr ovanför papperet. Sedan blåser man kraftigt från andra ändan intill ingångshålet så att pulvret sprider sig i och i närheten av hålet. Alla getingar som kommer i kontakt med det dör, även drottningen som matas med de ingående arbetarna.

Det säkraste är dock att kalla på en saneringsfirma som Anticimex, det brukar ingå i ens hemförsäkring. Försök aldrig ta bort svårtillgängliga getingbon själv, de är svåra att komma åt och det är hög risk att getingarna attackerar. Du har sannolikt redan betalat för en sådan service via hemförsäkringen så det ska man utnyttja.