Insynsskydd/litet träd

Emma

Vi har en liten uteplats framtill radhuset med en gång längs förrådet och en gräsremsa (ca 2,5 meter bred) följd av plattor och köksfönster. Nu funderar jag på något som är vackert året runt och som fångar ögat innan köksfönstret, tex ett litet träd. I övrigt har jag mest klematis och blåbär, längre fram blir det nog en lönn också. TIps? Zon 4, norrläge, skugga. /Emma

Odla Svarar: 

Hej!

Ett litet träd kan du mycket väl ha, men just ett litet och långsamtväxande! Det är inte roligt att efter några år behöva göra sig av med det vackra trädet bara för att det växer för mycket. Tänk på att köpa ett träd som har tillräckligt högt stam från början, stammen växer inte sedan så mycket mer, det gör bara kronan.

Så titta på träd som pärlrönn Sorbus koehneana, dvärglärk Larix Little Boogie', dvärgapel Malus 'Adirondack' eller andra dvärgsorter och alpvide Salix caprea 'Kilmarnock'.

Du kanske också kan tänka dig ett riktigt fruktträd, som pelaräpple, om ni har sol på det läget? Detta växer ju upp som en smal pelare utan att ta så mycket plats.

Med vänlig hälsning Sylvia