Insynsskydd - förslag

Maria

Hej

Hur får man till ett naturligt insynsskydd för en torr och blåsig tomt som till största delen är byggd på sprängsten och därför gör det svår att gräva djupa rabatter? Gärna något som fortsätter ut från den murade rabatten.

Zon 3 och sol större delen av dagen.

Tack på förhand!

MVH Maria

Odla Svarar: 

Hej Maria

Det blir ju en utmaning om du tänkt dig att bara bygga med växter. För att ge dem en ordenlig chans här i livet får du nog bygga upp rejäla rabatter med hjälp av trälådor/stenmurar där du lägger duk inuti så att din fina planteringsjord inte bara rinner rakt ner till sprängstenarna. Köp inte billig, dålig jord utan satsa på kvalitet - det kommer synas på växterna. Då växtbädden blir upphöjd måste du vattna oftare och eftersom jordvolymen är liten måste du göda lite, men ofta. Ju generösare växtbädd du gör desto bättre tillväxt och därmed vindskydd blir det.

Spaljéer hjälper också till att skapa lite lä och bryta upp vindens kraft. I dem leder du klätterväxter för att få lite höjd direkt.

Exempel på klätterväxter kan vara: Clematis vitalba, Lonicera periclymenum, Rosa ´Polstjärnan´.

Exempel på buskar kan vara . Aronia melanocarpa. Lonicera caerulea, Ribes alpinum, Spirea salicifolia. Kanske inte de vackraste buskarna, men de kommer klara sig på platsen och ge det vindskyddet du efterlängtar.

Lycka till önskar Karin