Ingenting växer

Josefin Adamsson

I trädgården i vårt sommarhus (i Roslagen) har vi en rabatt där ingenting växer. För 15 år sedan växte det bra och sedan lät vi den växa igen under några år för att återuppta odling där för 6-7 år sedan, men ingenting växer. Först provade vi med svarta vinbär, rabarber och krusbär och nu har vi även provat med en röd ölandstok och två doftschersmin. Det är likadant varje år; tidig vår ser det bra ut. Växterna får knoppar och verkar må bra, men framåt sommaren avtar det och allting avstannar, ibland till och med vissnar de. Vårlökar växer alldeles utmärkt i jorden.

Jag vet nu inte vad jag ska ta mig till. Jag har provat med gödsel och att vattna ordentligt. Läget är soligt. Tomten ligger på ett berg. En sak jag upptäckt är att det är mycket myror kring rabatten, men jag har hört att detta inte bör påverka växterna särskilt mycket. Precis bredvid rabatten växer syrener och gula ölandstokar utan problem, men de har å andra sidan stått där flera decennier. Jag förstår att ni inte kan ge någon enkel förklaring, men kanske något råd om hur jag går till väga i min felsökning. Var börjar jag? Finns det några generella råd?

Tack på förhand!

Odla Svarar: 

Myror kring rabatten tyder på att de har ett bo i närheten, kanske t o m just i rabatten. Kan du ta o kräva upp rabatten helt eller delvis för att kolla om det kanske finns ett myrbo i bergskrevan eller under jorden? Myrorna äter ju inte växterna men de utarmar jorden under så att växterna inte får något vatten och de står med rötterna i luften, allt rinner bara rakt igenom. Hittar du ett myrbo så vattna, vattna, vattna rakt i boet, så kanske de tröttnat och flyttar. Annars så finns det Myrr och liknande medel att ta till. Sedan behöver man tillföra ny, kraftigare jord när man fått bort myrorna.

HIttar du inget myrbo så kan det vara ändå så att vattnet och näringen rinner rakt igenom i något bergskreva, som kanske har kommit till efter den senaste tiden det gick att odla där? En frostsprängning e.d? I sådana fall kanske du ska odla torktåliga växter, t.ex. plantera olika sorters taklökar och fetbladsväxter och odla de mer krävande växterna någon annanstans?

Annars vet jag inte vad det kan vara utan att se det.

Mvh Sylvia