Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ingen tidigare anlagd trädgård

Hej!
Under våren kommer vi att flytta in i ett nybyggt hus strax söder om Stockholm. I och med att det är ett nybygge finns det ingen tidigare anlagd trädgård, så vi får börja helt från början. Runt huset är det tänkt att vi ska anlägga gräsmatta, men jag skulle också gärna vilja ha några buskar och rabatter med vackra blommor och lite bär och grönsaker.

Tyvärr kommer merparten av trädgården att ligga åt norr, på baksidan av huset. Vi har ännu inte sett hur det färdiga resultatet ser ut, men jag misstänker att tomten kommer att vara ganska så mörk och skuggig. Nu är vi båda relativt mycket nybörjare på trädgårdsplanering, även om jag ser fram emot det med mycket glädje. Vad kan man odla på en norrsida i blomsterväg?

Jag drömmer om ett par vackra rabatter, gärna i lite gammaldags stil. Är det orealistiskt på denna tomt? Har du några tips som vi kan ha hjälp av?

Vi är oerhört tacksamma för svar! Tack på förhand!
Anders och Kristina

Odla Svarar: 

Grattis till din nya trädgård! Låt det ta den tid som behövs att "bo in" även trädgården, du kommer att känna på dig hur du vill ha det när du sett tiden an lite.

Börja gärna med trädgårdens "väggar" och golv, dvs. häckar, buskar, gångar och gräsmattan. Gångarna brukar själva visa var de behövs, dvs. ni kommer att ta en viss väg till andra delar av tomten och det är där ni behöver en gång.

Även på skuggsidan går det visst att göra en trädgård!

Läs här: http://www.odla.nu/artiklar/skuggra.shtml och här http://www.odla.nu/artiklar/surjord.shtml och även här: http://www.odla.nu/artiklar/woodland.shtml så hoppas jag att du finner flera idéer!

Sylvia