Inga tulpaner...

För två år sen planterade vi två olika sorters tulpaner. De blommade fint under våren-06. Men i våras kom bara 10% av dem upp. Vi har ganska dålig jord i trädgården, men la ny jord i samband med planteringen. Är det ändå näringsbrist som kan vara felet? Hjälper det då att gödsla nu på hösten?

Till saken hör att de krokusar vi planterade i samma jord för tre år sen kommer upp...

Anna

Odla Svarar: 

Tyvärr finns det många, ofta nyare sorters tulpaner, som inte vill blomma om igen. Det är tulpanens förmåga att bilda blombara sidolökar under sommaren som bestämmer om de kommer igen, då en lök bara blommar en gång.

Det är dock svårt att veta hur nyheterna kommer att bete sig, så man kan ju alltid ha en nyhetsrabatt där man njuter av prakten bara en gång och förnyar med nya lökar på hösten igen. De gamla lökarna kan man sedan flytta till ett mer undanskymt ställe för att se om de vill blomma igen, man kanske får en och annan snittblomma i alla fall. Använd gärna lökkorgar när du testar dig fram.

Men önskar man att samma tulpaner ska komma åter år efter år, kommer återigen de gamla, beprövade sorterna väl till pass, sådana som den "eviga" 'Apeldoorn'.

Sylvia