Inga plommon på träden

Helena

Hej

Jag har nyss ärvt en tomt som gått i arv i fem generationer. Min gammelfarmor var trädgårdsmästare med vacker handelsträdgård på tomten. Jag har flera vackra gamla (ca 100 år) plommonträd med både lila och gula plommon. I våras blommade träden rikligt men jag har bara fått skörda 7 plommon totalt på våra 5 träd.

Hur kan jag hjälpa dessa gamla vackra plommonträd att sätta fart med att bära frukt igen? Detta är inte första året som skörden blir rysligt klen.

Behövs gödning, ny jord, beskärning eller annat knep för att få igång träden igen?

Sedan undrar jag även vad vinterskyddsfleece är, som du ofta nämner i dina svar. Var hittar jag det?

Tror att det är zon 4(?) här, ute i Stockholms mellersta skärgård.

Mvh Helena

Odla Svarar: 

Hej

Oj, 100-åriga fruktträd, härligt!

Det kan vara så att det var frost just när plommonträden blommade och bina inte pollinerade blommorna, då blir det ju inte så många frukter. Så har det varit på mina trakter.

Om det inte var så och eftersom plommonträden ändå ger några frukter även om det är klent, så kan beskärning kanske hjälpa. Om du känner dig osäker så kan du anlita en erfaren fruktträdbeskärare med Green Card! Beskär efter skörd på hösten, stenfruktträden blöder på våren.

Dessutom kan du gödsla dina plommonträd rejält på våren och vid midsommartid. Kolla också så att det inte växer gräs och ogräs ändå in i stammarna, det själ näring.

Med vänlig hälsning Sylvia