Incarvillea - nya knölar

Anita

Hej

För ett par år sedan var jag lycklig ägare till en rosa Incarvillea som blommade med stora blommor flera år i rad. Dum som jag var så flyttade jag plantan lite längre bak i rabatten och sen dess lyser den med sin frånvaro. Lyckades få tag i en avlång potatisliknande Incarvillea knöl som jag planterade men ingen planta kom igång, kan jag ha satt "knölen" fel väg eller...? Nu vill jag få i både rosa och vit Incarvillea men vet inte var.

Bor man i norra Västerbotten så erbjuds man inga växtmässor och jag har sökt någon som säljer plantor eller knölar.

Tacksam för svar och ev planthjälp.

/Anita

Odla Svarar: 

Incarvillea är känslig för flytt just för den sköra rotknölens skull, så kanske blev den skadad vid flytten.

Men Incarvillea brukar ju säljas på våren i större plantskolor, färdigplanterad i kruka. Den säljs också i så kallade sommarlökpåsar bland dahlior och så vidare, så kolla till exempel påsarna från Weibulls och Lord Nelson. Dessa säljs till och med i vanliga mataffärer som säljer sommarlökar och -knölar. Även vi på Odla säljer sommarlökar per post lite längre fram på våren, men jag vet inte ännu vilket sortiment det blir. Beställ gärna vårt nyhetsbrev så får du erbjudandet sedan.

Det lönar sig att vara tidigt ute och köpa sådana lökpåsar innan de hinner torka ut i den varma affären. Man kan plantera i kruka som man ställer svalt och ljust i väntan på sommaren och sedan försiktigt flytta över hela krukklumpen till växtplatsen när faran för nattfrost är förbi.