Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Illa planterad rosenhagtorn

Hej!
Vi är några hyresgäster som sköter trädgården runt vårt hus. På våren 2006 planterade bostadsföretaget ett träd där två vattenpopplar tagits ner hösten innan. Trädet är en rosenhagtorn. Det är så illa planterat att det svajar trots att det stått där i över två år nu och har stödpinnar. En granne lanserade teorin att man kanske inte tagit bort säcken runt rotklumpen vid plantering. Jag grävde mig ner intill stammen och kunde konstatera att trädet inte rotat sig ordentligt, att minst 20 cm av stammen ligger under marknivå och att jorden runt hela trädet är lösaktigt och känns som gungfly. Jag har lärt mig att när man planterar ett räd ska rotklumpens översida linjera med jordytan och att jorden ska trampas ner ordentligt för att rötterna ska få jordkontakt.

Nu funderar jag på om inte det bästa vore att gräva upp trädet och plantera om det efter konstens alla regler. Men om vi ska göra det - när ska det göras i så fall? Nu på en gång (mitten av september) eller ska vi vänta till våren? Trädet har inte blommat en enda gång och bladen är mycket små och ser eländiga ut. Kronan på trädet är också mycket ful. Det består av några långa grenar rakt upp. Känns som den borde beskäras för att få lite volym i den. Om vi nu ska gräva upp trädet och plantera om det, ska vi då vänta med kronbeskärningen tills vi ser att trädet etablerar sig efter omplanteringen. Eller är detta träd dömt att tyna bort helt och hållet?

Hälsningar
Britt-Marie i Tumba

Odla Svarar: 

Ja, du har helt rätt, det bästa är att gräva upp det och plantera om, använd dessutom riktig, bra jord! Något gungfly ska det verkligen inte vara och klumpens översida ska stå i marklinjen.

Bäst är att göra det nu, så fort det gått i vila, dvs. tappat bladen. Den nya platsen kan ni göra i ordning redan nu om det inte är exakt samma. Beskär gör ni helst inte nu utan på vårvintern.

Det är alltid värt att försöka rädda träd, och som det låter, är detta dömt om ni inte gör något.

Lycka till!
Sylvia