Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Idegranshäck av sorten Hicksii

Hej Sylvia,
Jag ska i vår skaffa en idegranshäck av sorten Hicksii.
I din senaste artikel om februari så skriver du: Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden.

Då är min undran... jag trodde att idegranshäckar skulle "släppas" upp 20 cm per år? Stämmer inte det då? Ska jag vänta med att klippa min nya häck tills den har nått önskad höjd? eller? När jag även läser om Hicksii så sägs det att ju mer man klipper den ju mer toppskott får den? Vad är det som gäller egentligen för idegranshäckar?

Hoppas du kan reda ut mitt huvudbry.

MVH
Monica

Odla svarar:

Det är riktigt, eftersom idegranen växer mycket långsamt de första åren och är en ganska tålamodskrävande häckplanta. Om man inte klipper toppen, går växandet något snabbare. När den väl har vuxit upp, är den dock en av de vackraste och mest långlivade häckar man kan ha, kan leva över 1000 år! Och risiga idegranshäckar är tacksamma att föryngra, den bryter lätt från både marken och stammen!

Tänk också på att den är känslig för salt, så plantera inte den utmed vägar som saltas. Den är också mycket känslig för frosttorka, så vattna mycket på hösten och skydda mot vårsolen särskild när den är nyplanterad.

Den vill ha en ler- och mullrik jord, förbättrad med torv och så behöver den god vattentillgång. Tänk också på att alla delar av idegranen är något giftiga!

Lycka till med din häck!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB