Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Idegranshäck av sorten Hicksii

Hej Sylvia,
Jag ska i vår skaffa en idegranshäck av sorten Hicksii.
I din senaste artikel om februari så skriver du: Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden.

Då är min undran... jag trodde att idegranshäckar skulle "släppas" upp 20 cm per år? Stämmer inte det då? Ska jag vänta med att klippa min nya häck tills den har nått önskad höjd? eller? När jag även läser om Hicksii så sägs det att ju mer man klipper den ju mer toppskott får den? Vad är det som gäller egentligen för idegranshäckar?

Hoppas du kan reda ut mitt huvudbry.

MVH
Monica

Odla Svarar: 

Det är riktigt, eftersom idegranen växer mycket långsamt de första åren och är en ganska tålamodskrävande häckplanta. Om man inte klipper toppen, går växandet något snabbare. När den väl har vuxit upp, är den dock en av de vackraste och mest långlivade häckar man kan ha, kan leva över 1000 år! Och risiga idegranshäckar är tacksamma att föryngra, den bryter lätt från både marken och stammen!

Tänk också på att den är känslig för salt, så plantera inte den utmed vägar som saltas. Den är också mycket känslig för frosttorka, så vattna mycket på hösten och skydda mot vårsolen särskild när den är nyplanterad.

Den vill ha en ler- och mullrik jord, förbättrad med torv och så behöver den god vattentillgång. Tänk också på att alla delar av idegranen är något giftiga!

Lycka till med din häck!

Sylvia