Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Idegransboll

Hej!
Vi planterade en 70 cm hög idegran (Hiilli) i mitten av april. Den ska bli en boll, tänkte vi. Nu är formen i princip som en upp-och-nervänd pyramid med flera ganska kraftiga stammar.

Ska vi börja forma den redan nu? Hur får vi den att skjuta skott nertill? Ska vi ta av de yttre stammarna?

Med vänliga hälsningar
Iréne

Odla Svarar: 

Att försöka forma en pyramidformad, flerstammig tuja till boll är inte det lättaste, den försöker hela tiden återfå sin naturliga växtsätt. Däremot hade det gått lätt att forma en kon av den.

Det finns färdigt uppstammade "bollar" som är lättare att lyckas med. Kruxet är just att det bara ska finnas en stam om man vill ha en boll på stam.

Är det däremot en boll på marken så finns det att köpa sorter som naturligt bildar en boll, Thuja occidentalis 'Danica' t.ex.

Sylvia